[ MENU DODATKOWE ]


Wykłady otwarte

 
 


ZAKOŃCZONE / ARCHIVE:

06.10.2016

Chmiel nie tylko na Oktoberfest

 

 

 

Prof. dr hab. Czesław Szewczuk, dr hab. Danuta Sugier, dr Paulina Studzińska-Jaksim

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

CHMIEL NIE TYLKO DO PRODUKCJI PIWA

 
W prezentowanym opracowaniu zostanie przedstawiona charakterystyka botaniczna chmielu, opis morfologiczny i charakterystyka chemiczna szyszek chmielowych oraz ich wykorzystanie w przemyśle piwowarskim, farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym. Podana zostanie również rejonizacja uprawy tej rośliny w skali światowej i w Polsce, odmiany chmielu, plony szyszek oraz zawartość i zbiory alfa-kwasów (podstawowy składnik chemiczny szyszek decydujący o ich właściwościach goryczkowych). Przedstawiona zostanie także charakterystyka przetworzonych produktów szyszek chmielowych w postaci granulatów i ekstraktów, które stosowane są obecnie w browarnictwie.
 

 

                                                                 W imieniu zespołu autorów

Czesław Szewczuk

« wstecz