20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76
studia stacjonarne i niestacjonarne I stopnia
Gastronomia i sztuka kulinarna to kierunek umożliwiajÄ…cy zdobycie specjalistycznej wiedzy i umiejÄ™tnoÅ›ci z zakresu sztuki przygotowywania i serwowania potraw oraz projektowania i zarzÄ…dzania placówkami prowadzÄ…cymi dziaÅ‚alność gastronomicznÄ…. TreÅ›ci ksztaÅ‚cenia zawarte w programach nauczania dotyczÄ… zarówno tradycyjnych aspektów procesu Å›wiadczenia usÅ‚ug gastronomicznych, jak również innowacyjnego podejÅ›cia do zaspokajania różnorodnych, szybko zmieniajÄ…cych siÄ™ potrzeb konsumentów.
FORMA STUDIÓW:
stacjonarne I stopnia (7 semestrów)
niestacjonarne I stopnia (8 semestrów)
PrzykÅ‚adowe przedmioty w trakcie studiów:
Historia gastronomii,  gastronomia w sztuce, sztuka kulinarna i kuchnie Å›wiata, catering i organizacja eventów, podstawy hotelarstwa, estetyka i sztuka dekorowania w gastronomii, technologie informacyjne w gastronomii, przedsiÄ™biorczość i zarzÄ…dzanie w gastronomii, turystyka kulinarna, savoir vivre i protokóÅ‚ dyplomatyczny.
PERSPEKTYWY ZAWODOWE:
Absolwent kierunku Gastronomia i Sztuka Kulinarna to specjalista posiadajÄ…cy wszechstronnÄ… wiedzÄ™, umiejÄ™tnoÅ›ci i kompetencje umożliwiajÄ…ce zatrudnienie w obiektach gastronomicznych i gastronomiczno - hotelarskich na każdym szczeblu ich organizacji, jak również w firmach projektujÄ…cych wyposażenie obiektów gastronomicznych i specjalizujÄ…cych siÄ™ w sprzedaży aparatury i wyposażenia dla tych obiektów. Uzyskana wiedza umożliwia również prowadzenie wÅ‚asnej dziaÅ‚alnoÅ›ci w branży HoReCa.
W trakcie studiów realizowane sÄ… praktyki zawodowe w placówkach branży HoReCa, tj. w restauracjach, barach, punktach gastronomicznych w placówkach handlowych, hotelowych, stoÅ‚ówkach oraz w zakÅ‚adach produkujÄ…cych wyposażenie i sprzÄ™t gastronomiczny itp.
STAWIAMY NA PRAKTYKĘ!
REKRUTACJA
|
Rekrutacja na studia odbywa siÄ™ drogÄ… elektronicznÄ… za pomocÄ… systemu IRK. Osobiste konto rejestracyjne sÅ‚uży do zÅ‚ożenia aplikacji na wybrany kierunek (kierunki), a także jest jedynym źródÅ‚em przekazywania kandydatowi informacji o wyniku postÄ™powania rekrutacyjnego.
O przyjęcie na studia pierwszego stopnia mogą ubiegać się kandydaci posiadający świadectwo dojrzałości.
PostÄ™powanie kwalifikacyjne na studia I stopnia dla kandydatów:
- z tzw. nowÄ… maturÄ… oparte jest na wynikach części pisemnej zewnÄ™trznego egzaminu maturalnego. W ocenie konkursowej stosowane sÄ… mnożniki odnoszÄ…ce siÄ™ do ocen z przedmiotów zdawanych na maturze na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.
- z tzw. starÄ… maturÄ… oparte jest na konkursie Å›wiadectw dojrzaÅ‚oÅ›ci. Jeżeli kandydat nie zdawaÅ‚ egzaminu dojrzaÅ‚oÅ›ci z przedmiotów objÄ™tych konkursem, wówczas brane sÄ… pod uwagÄ™ oceny koÅ„cowe z tych przedmiotów uwzglÄ™dnione na Å›wiadectwie ukoÅ„czenia szkoÅ‚y.
- Laureatów i finalistów olimpiad i konkursów: w zależnoÅ›ci od tematyki konkursu lub olimpiady uwzglÄ™dnia siÄ™ zasady preferencyjne.
Przedmioty maturalne uwzględniane w rekrutacji:
język obcy nowożytny oraz jeden przedmiot do wyboru: biologia, matematyka, chemia, fizyka i astronomia, informatyka, geografia.
Mnożniki stosowane w ocenie konkursowej:
poziom podstawowy |
poziom rozszerzony |
|
język obcy: | 1.3 | 2.0 |
Jeden przedmiot do wyboru: | 2.0 | 4.0 |
KONTAKT W SPRAWIE REKRUTACJI:
Centrum Dydaktyki i Spraw Studenckich:
tel. 81 445 66 45 lub 445 68 85
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii:
tel. 81 462 33 88