20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76
28 stycznia 2021 roku, w ramach wspóÅ‚pracy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie z Lubelskim Klubem Biznesu (LKB) miaÅ‚a miejsce wideokonferencja i spotkanie online pracowników WydziaÅ‚u Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii z przedstawicielami branży mleczarskiej.
W spotkaniu wziÄ™li udziaÅ‚: Prorektor ds. Nauki i WspóÅ‚pracy z ZagranicÄ… Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, dr hab. inż. Bartosz SoÅ‚owiej, prof. uczelni, dr inż. Maciej Nastaj oraz mgr inż. Jagoda SzafraÅ„ska z ZakÅ‚adu Technologii Mleka i Hydrokoloidów Katedry Technologii Surowców Pochodzenia ZwierzÄ™cego. Dodatkowo, informacji na temat projektów finansowanych ze Å›rodków zewnÄ™trznych, dotyczÄ…cych możliwoÅ›ci wspóÅ‚pracy uniwersytetów z przemysÅ‚em udzielaÅ‚ Marcin Czarnacki z Europejskiego Centrum Innowacji.
Uczestnikami spotkania byli prezesi zakÅ‚adów mleczarskich, firm zwiÄ…zanych z przetwórstwem żywnoÅ›ci, jak również branży usÅ‚ugowej: Edward Bajko – Spomlek; Janusz Mojak – SM Bieluch; Zenon WiÄ™k - SM Ryki; Agnieszka Bożyk – LSUM; Tadeusz Rybak - Mostostal PuÅ‚awy S. A.; MirosÅ‚aw DomaÅ„ski - OSM Piaski; StanisÅ‚aw WiÄ™ch – CEWAR; Piotr Nowak - Korab Garden.
W trakcie konferencji zostaÅ‚y poruszone kwestie nowych receptur produktów mleczarskich oraz technologii wykorzystywanych w branży mleczarskiej. Prelegenci przedstawili informacje nt. dziaÅ‚alnoÅ›ci ZakÅ‚adu, infrastruktury badawczej oraz możliwoÅ›ci wspóÅ‚pracy. Ponadto przedstawili prezentacje dotyczÄ…ce innowacyjnych produktów, a nastÄ™pnie miaÅ‚a miejsce dyskusja oraz networking dedykowany dla osób z branży mleczarskiej.
W niedalekiej przyszÅ‚oÅ›ci planujemy wspólnie z Lubelskim Klubem Biznesu (LKB) spotkania z kolejnymi branżami.
Serdecznie dziękujemy Lubelskiemu Klubowi Biznesu za zorganizowanie spotkania, Gościom za przybycie i uczestnictwo w spotkaniu.