banner
Menu

Program wydarzenia

« wstecz

 PROGRAM OGÓLNY:

Hol Agro II i Centrum Kongresowego 10:00 Uroczyste otwarcie
od 10:15

 

Punkt informacji rekrutacyjnej

Rozwiejemy wszelkie wątpliwości związane z procesem rekrutacji na studia.

 

od 10:15

 

Stoiska Studenckich Kół Naukowych 

 Zapraszamy do zapoznania się z działalnością kół naukowych siedmiu wydziałów: Agrobioinżynierii, Medycyny Weterynaryjnej, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Inżynierii Produkcji, Nauk o Żywności i Biotechnologii oraz Biologii Środowiskowej. Na stoiskach ciekawe eksponaty, informacje o kierunkach studiów oraz wiele atrakcji!

 

od 10:15

 

Interaktywne pokazy

m.in. z wykorzystaniem preparatów mikrobiologicznych, kultur in vitro, barwnych prób chemicznych, owoców i warzyw oraz żywności o nietypowych właściwościach.

 

od 10:15

 

Poznaj Świat Bezpiecznej Żywności

Zastanawiałeś się kiedykolwiek czy spożywana przez Ciebie żywność jest bezpieczna?  Co z aferami żywnościowymi np. konina w hamburgerach, sól drogowa w wędlinach, antybiotyki i pestycydy w mięsie i jajach, metanol w napojach spirytusowych, bakteria E. Coli w kiełkach?  Czy mamy się czego obawiać? Kto czuwa na straży jakości żywności?
Odwiedź  stoisko, a postaramy się odpowiedzieć na te i wiele innych pytań.

 

 

ul. Akademicka 12, 13 i 15; Głęboka 28 i 30, 

ul. Skromna 8

 

Bezpłatne warsztaty popularnonaukowe

związane z biologią, fizyką, chemią i przyrodą

10:45-14:30, 

sala 9, AGRO II, 

ul.Akademicka 15

 

Porady doradcy zawodowego 

Porady zawodowe Biura Kształcenia Praktycznego i Rozwoju Kompetencji UPwL - jaki kierunek studiów chcesz wybrać? Czy już wiesz, co chcesz robić po studiach? Na te pytania odpowiedź pomoże Ci znaleźć doradca zawodowy.

 

 

« wstecz

DZIEŃ OTWARTY

5.03.2020 r.

BEZPŁATNE WARSZTATY Z OBSZARU BIOLOGII, CHEMII, FIZYKI, PRZYRODY


OBOWIĄZUJE REJESTRACJA INTERNETOWA:  formularz.up.lublin.pl do 26 lutego 2020 (środa)

 

czas warsztat opis miejsce MAX. wielkość grupy
10:15-11:00    Biobezpieczeństwo - czyli w jaki sposób obronić się przed zagrożeniami Warsztaty przybliżą tematykę biobezpieczeństwa na przykładzie kilku zagadnień modelowych: 1. Zastanowimy się, czy woda naprawdę jest czysta (obserwacje mikroskopowe), 2. Zobaczymy jak pracuje serce (poddawane działaniu toksyn - eksperyment, obserwacje mikroskopowe i sesja fotograficzna), 3. Zobaczymy co truje pszczoły i jak możemy je obronić (demonstracja budowania hotelu dla murarki ogrodowej, montaż pojemników do wygryzania się owadów, wkładanie do nich kokonów). 4. Poznamy sposoby diagnozowania patogenów i epidemii, 5. Przeprowadzimy grę decyzyjną nt. negocjacji w sytuacjach kryzysowych. W programie quizy z nagrodami, dotyczące biobezpieczeństwa  sala 14, AGRO II,
ul. Akademicka 15          
30 osób
11:00-12:00 Aromatyzujące woreczki zapachowe z naturalnych surowców kosmetycznych Warsztaty będą obejmowały: kilka ziół stosowanych w aromatyzowaniu pomieszczeń, porównanie charakterystycznych cech materiału świeżego i suchego wybranych naturalnych i roślinnych produktów kosmetycznych. Poznanie sensoryczne olejków prezentowanych ziół. Każdy uczestnik praktyczne wykona  aromatyzujące woreczki zapachowe o  różnych nutach zapachowych, które będzie mógł wykorzystać zgodnie z indywidualnym zastosowaniem w celu np. aromatyzowania pomieszczenia, mebli itp.  sala 102, AGRO II, ul. Akademicka 15  15
10:15-11:00, 11.15 - 12.00 Do serca przytul psa, weź na kolana kota Czy zwierzęta mogą być lekarzami ludzi? Czy krowa może startować w konkursie miss i czy też potrzebuje tuszu do rzęs? Jak należy opiekować się chorym żółwiem? Co zjeść, żeby nie chorować? Czy warto wracać do leczenia pijawkami? A może wybierając się na wagary wykorzystać nowoczesny sposób leczenia i wybrać się do lasu?  sala 15, AGRO II,
ul. Akademicka 15   
30 osób
10:15-11:00 Pszczoły nogami roślin Rośliny aby wydać owoce muszą zostać zapylone. Jednak nie mogą one się przemieszczać, więc wykształciły mechanizmy przenoszenia ziaren pyłku przez wiatr, a niektóre z nich zaczęły zwabiać zapylacze, oferując im pokarmy potrzebne do życia. Pszczoły odnajdują źródło pokarmu po zapachu kwiatów, który unosi się w powietrzu. Po odnalezieniu kwitnących roślin szukają w nich nektaru, a jednocześnie świadczą darmowe usługi zapylając je pyłkiem przyniesionym na własnym ciele. Pyłek sczesują z włosków i formują obnóża pyłkowe, które są pokarmem białkowym dla pszczół i rozwijającego się potomstwa. Nektar stanowi surowice do produkcji miodu, który jest pokarm węglowodanowym pszczół, gości także na naszych stołach. Zapraszamy do uczestnictwa w opowieści o pszczołach i degustacji miodów. sala 3 AGRO II,
ul. Akademicka 15   
30 osób
13:15 - 14:00  Studia na UP w Lublinie: poznaj nas bliżej  Prezentacja Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie: oferta edukacyjna, nowości wśród kierunków studiów, stypendia i akademiki. Zasady rekrutacji i  rejestracja internetowa bez tajemnic. Przewidzieliśmy również konkurs z nagrodami!  sala 4, AGRO II, ul. Akademicka 15              30 osób
10:15 -11:00 Laboratorium w głowie – wprowadzenie do analizy sensorycznej Na czym polega analiza sensoryczna żywności? Jaką rolę pełnią zmysły w ocenie jej jakości? Jak powstaje wrażenie sensoryczne? Dlaczego na pewne smaki czy zapachy jesteśmy bardziej wrażliwi niż na inne? Jak działa laboratorium analizy sensorycznej i kto może w nim pracować?  sala 4, Agro II, ul. Akademicka 15     30 osób
10:15 -11:00 Współczesne rozwiązania pomiarowe stosowane w geodezji Postęp techniczny i technologiczny, obserwowany powszechnie w życiu codziennym nastąpił również i w geodezji. Pozyskiwane w sposób szybki i precyzyjny dane o otaczającej nas rzeczywistości tworzą bazy danych, wykorzystywane w nowoczesnym zarządzaniu w wielu dziedzinach sfery gospodarczej i naukowej. Celem warsztatu będzie zaprezentowanie współczesnych rozwiązań pomiarowych stosowanych w geodezji (tachimetrii jednoosobowej, skaningu laserowego 3D, precyzyjnego pozycjonowania GNSS) do pozyskiwania danych terenowych. Pokazany będzie również proces opracowania danych pomiarowych i ich wizualizacja. aula 101,
ul. Akademicka 15
45 osób
10:15 - 11:00,  Naturalnie kolorowe i pachnące Produkcja chrupiących przekąsek z różnych surowców okopowych: kolorowych bulw ziemniaka, batata i słonecznika bulwiastego. Ocena wyglądu, smaku i cech jakościowych otrzymanych chipsów. Charakterystyka sensoryczna smakowo-zapachowych odmian mięt np. truskawkowa, pomarańczowa, bananowa, czekoladowa itp. - ocena zapachu i degustacja naparów. sala 206, AGRO I,
ul. Akademicka 15
15 osób
 12:00-13:00 Tajemnice mleczarstwa Uczestnicy spotkania dowiedzą się co dzieje się z mlekiem od momentu pozyskania w gospodarstwie aż do uzyskania gotowego produktu w zakładzie mleczarskim. Przedstawimy jak powstają różne produkty mleczne, w tym sery i odpowiemy na pytanie skąd biorą się w serze dziry oraz jakimi cechami powinno charakteryzować sie mleko przeznaczone do przetwórstwa lub dobrej jakosci ser czy jogurt. Przewidziana jest degustacja różnych produktów mlecznych a na koniec będzie można sprawdzić swoją wiedzę o mleku w formie quizu z nagrodami. sala 14, AGRO II,
ul. Akademicka 15          
30 osób
13:00-13:45 „Gdy widzę słodycze to …….” – chemicznie  o cukrach słów kilka  Czy chemia może mieć słodki smak? To pytanie będzie przedmiotem wykładu, który ma na celu przybliżenie chemii cukrów. Cukry są związkami biologicznie czynnymi i większość z nas na co dzień spotyka się z cukrami, które są zawarte w pożywieniu. Omówimy złożoną budowę cukrów i wspomnimy jak ważną rolę odgrywają w metabolizmie komórkowym. W trakcie wykładu zostanie wykonany pokaz reakcji chemicznych, jakim ulegają cukry. sala 15, Agro II,
ul. Akademicka 15    
30 osób
11:15-12:00 Mikrobiologia stosowana w naukach przyrodniczych
tj. bioinżynieria towaroznawstwo, rolnictwo itp.
W ramach zajęć uczniowie zapoznają się mikroorganizmami korzystnie wpływającymi na środowisko, zdrowie ludzi i zwierząt i dostarczają żywności oraz takimi, które wywołują choroby ludzi, zwierząt, roślin, zanieczyszczają środowisko i powodują psucie produktów żywnościowych poprzez wydzielanie enzymów i toksycznych związków. Uczniowie zapoznają się z techniką wykonania preparatów mikroskopowych a także sami będą mogli wykonać preparat i obejrzeć komórki mikroorganizmów w mikroskopie świetlnym. sala 4, Agro II, ul. Akademicka 15     25 osób
12.15-13:00 Świat niskich temperatur Warsztaty wprowadzą uczestników w świat kriogeniki. Zaprezentujemy charakterystykę właściwości ciekłego azotu - magicznej cieczy, która paruje jakby była gorąca. Przeprowadzimy eksperymenty jego wykorzystania w zamrażaniu żywności i nie tylko. Zobaczymy co dzieje się z kwiatami, kiedy „schłodzimy” je do blisko -200°C. Wyjaśnimy także jak otrzymuje się ciekły azot, ile kosztuje, gdzie można go kupić i czym jest transportowany? sala 4, AGRO II,
ul. Akademicka 15             
30 osób
 11:15 – 12:15 Mikroskopowa morfologia tkanek zwierzęcych U ssaków wyróżnia się 4 grupy tkanek różniących się od siebie strukturą i pełnionymi funkcjami. Wśród nich występują tkanki: nabłonkowe, łączne, mięśniowe, nerwowa z glejową. Tkanki te  budują narządy i poszczególne układy organizmu. Poznanie ich prawidłowej morfologii jest konieczne do zrozumienia pełnionych przez nie czynności. Ponadto daje to niezbędną podstawę dla wielu dyscyplin teoretycznych i klinicznych tj.: anatomii prawidłowej, biochemii, fizjologii, anatomii patologicznej, histopatologii, diagnostyki laboratoryjnej, patofizjologii i dermatologii.  Metody analiz morfologicznych np.: badania komórek krwi, czerwonego szpiku kostnego, komórek nabłonkowych oraz materiału uzyskanego z biopsji narządów (wątroba, nerki, śledziona, węzły chłonne) są szeroko stosowane w diagnostyce laboratoryjnej.  sala nr 236 (parter),
ul. Akademicka 12
30 osób
11:15-12:00, 12:15 - 13:00  Biochemiczne tajemnice krwi Laboratorium biochemiczne daje szerokie możliwości poznania i zobaczenia tego co niewidoczne gołym okiem – cząsteczek znajdujących się we krwi i pełniących rolę wskaźników stanu zdrowia i choroby. Umiejętność wykonywania różnych analiz i wykrywania obecności lub stężenia badanych związków jest bardzo przydatna w zawodach lekarskich. Pozwala wspomagać proces diagnostyczny w oparciu o obiektywne wyniki. Znajomość takiej wiedzy przydaje się nie tylko lekarzom, ale także w życiu codziennym. Zajęcia obejmą demonstracje i wykonanie własne wybranych oznaczeń w osoczu i krwi zwierzęcej. sala nr 120 (poniżej parteru),
ul. Akademicka 12    
10 osób
11:15-12:00  Różnorodność wśród mikrobów, czyli jak rozpoznajemy  drobnoustroje chorobotwórcze w laboratorium Duża różnorodność wśród drobnoustrojów, ich znaczenie oraz rola jaką pełnią w naszym życiu, zarówno pozytywną jak i negatywną wprowadza konieczność stosowania różnego rodzaju metod i testów, mających na celu ich identyfikację, a przede wszystkim rozpoznanie czy są one chorobotwórcze.  Warsztaty mają na celu praktyczne zapoznanie Uczestników z metodami laboratoryjnymi wykorzystywanymi w diagnostyce drobnoustrojów najczęściej izolowanych od zwierząt, począwszy od klasycznego posiewu, poprzez analizę morfologii i cech biochemicznych aż do podstawowych metod biologii molekularnej. Poznają również tajniki pracy z mikroskopem oraz będą mieli sposobność samodzielnie przygotować preparat mikroskopowy wybranego drobnoustroju z wykorzystaniem najczęściej stosowanych w diagnostyce mikrobiologicznej metod barwienia. Dowiedzą się również na czym polega codzienna praca mikrobiologa i jak w bezpieczny sposób postępować z drobnoustrojami. laboratorium Zakładu Mikrobiologii Weterynaryjne,
ul. Akademicka 12 sala 413
(II p.)    
25 osób
11:15-12:00 Analiza histopatologiczna w diagnostyce weterynaryjnej Zaprezentowane zostaną czynności wykonywane przez laboranta w pracowni histopatologicznej m.in. procedura wykonania preparatu mikroskopowego metodą parafinową i mrożeniową.  W części praktycznej uczestnicy będą mieli możliwość własnoręcznego pobrania materiału, krojenia preparatów na mikrotomie saneczkowym, barwienia oraz oglądania wykonanych preparatów w mikroskopie świetlnym. budynek Zakładu Patomorfologii sala nr 5 (parter),
ul. Głęboka 30 
15 osób
10:15-11:00, 11:15-12:00 Barwa roślin jako czynnik adaptacyjny do zmian klimatu Celem zajęć jest ekstrakcja i rozdział poszczególnych grup barwników roślinnych oraz wykazanie wpływu czynników środowiska na barwę roślin. Warsztaty te umożliwią uczniom zrozumienie skąd bierze się różnorodność kolorystyczna świata roślinnego. Ponadto uzmysłowią, że kolor różnych organów roślinnych jest uzależniony nie tylko od zawartości barwników, ale również od wpływu pewnych czynników środowiskowych na ich właściwości oraz wzajemny stosunek ilościowy pomiędzy poszczególnymi grupami barwników. sala 113, AGRO I,
ul. Akademicka 15             
25 osób
10:45-12:15 Rozmnażanie roślin in vitro Zajęcia obejmują krótki wykład multimedialny wprowadzający w tematykę mikrorozmnażania roślin, zwiedzanie laboratorium kultur tkankowych Instytut Produkcji Ogrodniczej oraz prace praktyczne - cięcie roślin przy specjalnie przygotowanych stanowiskach imitujących pracę w komorze szczepień. sala 021, CIW,
ul. Głęboka 28
30 osób
12:45-14:15 Warsztaty florystyczne "Powitanie wiosny" Zajęcia praktyczne obejmują wykonanie prostej kompozycji florystycznej z żywych kwiatów w pojemniku z wykorzystaniem roślin żywych oraz materiałów florystycznych. Celem zajęć jest zapoznanie uczestników z pracą florysty oraz pokazanie piękna i możliwości wykorzystania roślin ozdobnych. Wykonane kompozycje uczestnicy zajęć mogą zabrać ze sobą.  pracownia florystyczna 019,
ul. Głęboka 28    
20 osób
11:15-12:00 Zmysł węchu nieodzownym narzędziem pracy w enologii i cydrownictwie W trakcie warsztatu uczestnicy zostaną zapoznani z podstawowymi zagadnieniami z zakresu enologii i cydrownictwa, w tym historii, znaczeniu kulturowym i religijnym, uprawy oraz produkcji win i cydrów. Odpowiemy dlaczego enoturystyka oraz rzemieślnicza produkcja win i cydrów jest coraz popularniejszą profesją w naszym kraju i czy jest przyszłościową alternatywą dla rodzimych gospodarstw ogrodniczych. Opowiemy o roli zmysłu węchu i smak w pracy winiarza i cydrownika. Zajęcia będą miały również formę praktycznego warsztatu, podczas którego nauczymy się rozpoznawać zapachy z różnych grup aromatycznych. Poznamy zapachy świadczące o wyjątkowości, niepowtarzalności, błędach w trakcie produkcji  oraz wadach win. W ramach warsztatów zaplonowano konkurs na najlepszego mini kipera.  sala 3 AGRO II,
ul. Akademicka 15   
30 osób
11:15-12:00 Bezpieczeństwo na talerzu, czyli wszystko co powinieneś wiedzieć o higienie żywności W ramach warsztatów uczestnicy dowiedzą się o zagrożeniach chemicznych, fizycznych i (mikro)biologicznych czyhających na nich ze strony codziennie spożywanej przez nich żywności. Pokażemy skąd się biorą te zagrożenia, jak możemy je nadzorować i eliminować. Opowiemy o higienie produkcji żywności w zakładach przemysłowych, gastronomii i w domu. Zaprezentujemy szybkie metody oceny czystości mikrobiologicznej. Kat.  Technologii Surowców Poch.  Zwierzęcego, ul. Skromna 8    30 osób
12:15-13:00 Kuchenne laboratorium Inspirujące doświadczenia z żywotnością rodem z laboratorium. Tworzenie nowych, niekonwencjonalnych potraw, użycie nowych metod oraz zerwanie z tradycyjnymi metodami gotowania. Projekt zakłada przedstawienie nietypowych eksperymentów, które pokażą nowe kombinacje smaków, barwy i konsystencji potraw. Kat.  Technologii Surowców Poch.  Zwierzęcego, ul. Skromna 8    30 osób
11:15-13:15  Kolorowy świat makaronów Jeśli chcesz się dowiedzieć gdzie i kiedy wynaleziono  pierwszy makaron zapraszamy na nasze warsztaty. Tu poznasz najpopularniejsze formy i kształty makaronów, dowiesz się z jakich surowców i w jaki sposób produkuje się te wyroby. Powiemy dlaczego warto jeść makarony i jak powinno się je przygotowywać do spożycia.  W ramach warsztatów zaplanowana jest produkcja kolorowych makaronów, wzbogaconych  dodatkiem komponentów owocowych i warzywnych. Makarony będą produkowane w warunkach półtechniki laboratoryjnej z wykorzystaniem laboratoryjnej prasy  makaronowej. Na zakończenie każdy będzie miał okazję skomponować własny makaronowy posiłek i dokonać degustacji wyprodukowanych wyrobów.  sala 118,
ul. Skromna 8 
25 osób

 

 

ŚCIEŻKI TEMATYCZNE

 

 

12:00 zbiórka przy stoisku informacyjnym
ul. Akademicka 15
Ścieżka lekarza weterynarii połączona ze zwiedzaniem klinik weterynaryjnych 
12:00 zbiórka budynek Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii
 ul. Skromna 8 
Ścieżka biotechnologa i specjalisty ds. żywności połączona ze zwiedzaniem
Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii

 

 

POBIERZ PROGRAM WARSZTATÓW - plik Excel: