[ MENU DODATKOWE ]


Komunikaty prasowe

05.12.2017

Miło nam poinformować, że został udzielony Patent Uniwersytetowi Przyrodniczemu w Lublinie ,,Sposób otrzymywania ergosterolu z suchej biomasy pochodzenia grzybowego".

 

 

Twórcami wynalazku są Dr Aneta Sławińska i Prof. Janusz Kalbarczyk z Katedry Technologii Surowców Pochodzenia Roślinnego i Gastronomii, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Patent dotyczący sposobu (metody) izolacji grzybowego sterolu - ergosterolu z biomasy grzybowej podstawczaków (grzybów wyższych). Badania będące podstawą patentu były prowadzone w Zakładzie Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie pod kierunkiem prof. Janusza Kalbarczyka.

 

Opis ergosterolu 

Materiał biologiczny do izolacji ergosterolu stanowi biomasa grzybni podstawczaków. W dotychczasowych patentach dotyczących sposobu izolacji tego związku biomasę stanowią głównie drożdże. Ergosterol jest składnikiem błon komórkowych nie tylko drożdży czy pleśni ale również grzybów wyższych, np. podstawczaków. Związek ten spełnia tę samą funkcję co cholesterol w komórkach zwierzęcych lub ludzkich. 

W naszym patencie biomasa grzybni podstawczaków, z której był izolowany ergosterol, podchodzi z kontrolowanej hodowli płynnej, dzięki której w krótkim czasie można uzyskać dużą ilość biomasy. Biomasę przed izolacją ergosterolu poddaje się procesowi suszenia sublimacyjnego (liofilizacji). Suszenie za pomocą liofilizacji pozwala wyeliminować działanie gorącego powietrza oraz tlenu i tym samym ograniczyć starty izolowanego związku. Ponadto izolacja ergosterolu według naszego patentu pozwala uzyskać ergosterol zarówno wolny jak i związany. Opracowana metodyka pozwala też usunąć część lipidową i białkową, dzięki czemu otrzymuje się czysty ergosterol. 


 

Zastosowanie

Ergosterol (prowitamina D), będący jednym z głównych składników błon komórkowych grzybów, pod wpływem promieniowania słonecznego lub sztucznego promieniowania UV łatwo przechodzi w ergokalcyferol, czyli witaminę D2, która jest odpowiednikiem witaminy D3. Niezwykle ograniczona baza surowcowa i bardzo mała zawartość witamin D w mogących mieć znaczenie praktyczne surowcach, stała się bodźcem do poszukiwania naturalnych źródeł prowitamin D, a w szczególności prowitaminy D2 – ergosterolu. Grzyby wyższe obok drożdży jako bogate źródło tej prowitaminy są doskonałym surowcem do jej pozyskiwania. 

Wyizolowany z biomasy grzybowej w formie oczyszczonej ergosterol można rozpuścić w rozpuszczalniku organicznym i naświetlić przy pomocy promieniowania UV celem konwersji ergosterolu do witaminy D. Witamina D wykorzystywana w farmacji oraz przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności to właśnie czysta krystaliczna forma tego związku.

 

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów naukowych.

 

 

[fot. Maciej Niedziółka]         

 

Zachęcamy do zapoznania się z artykułem w Dzienniku Wschodnim o naszym wynalazku dotyczącym najnowszej metody pozyskiwania witaminy D2 z pieczarki i boczniaka. [artykuł]

                                      

 


« wstecz