foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76




dr hab. inż. Paweł Glibowski

« wstecz

 
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności
ul. Skromna 8, 20-704 Lublin


tel. 081 462 33 49, fax. 081 462 33 54
e-mail: pawel.glibowski@up.lublin.pl 

 

 

Wykształcenie:

 

  • Doktor habilitowany nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, specjalność : technologia mleczarska, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie 2011
  • Doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka, specjalność technologia mleka, Akademia Rolnicza w Lublinie, 2003
  • Mgr inż. technologii żywności i żywienia człowieka, Akademia Rolnicza w Lublinie, 2000

 

Doświadczenie zawodowe:

 

  • 2006 - Adiunkt, Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywości,
  • 2003 - 2006 Adiunkt, Katedra Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego i Przechowalnictwa, Akademia Rolnicza w Lublinie
  • 2000 - 2003 Studia doktoranckie, Katedra Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego i Przechowalnictwa, Akademia Rolnicza w Lublinie 
     

Doświadczenie w prowadzeniu zajęć:

 

  • Podstawy żywienia człowieka
  • Dietetyka i żywienie człowieka
  • Technologia mleka
  • Podstawy technologii żywności
  • Projektowanie nowych środków spożywczych
     

Zainteresowania naukowe:

 

  • żywienie w chorobach układu krążenia
  • żywienie w osteoporozie
  • zastosowanie inuliny w żywności
  • probiotyki
  • funkcjonalne mleczne napoje fermentowane