foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76



Aktualności

12.03.2018

 

Dnia 8 marca, w ramach Dnia Otwartego UP, na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii odbyły się warsztaty zatytułowane „Kolorowy świat makaronów”. W warsztatach wzięli udział uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie. Spotkanie rozpoczęło się od krótkiego wykładu wprowadzającego do tematu, który przygotowała i wygłosiła Pani dr hab. inż. Aldona Sobota.  Słuchacze poznali  najpopularniejsze formy i kształty makaronów, dowiedzieli  się z jakich surowców, i w jaki sposób produkuje się te wyroby oraz jak należy przygotowywać je do spożycia.  Następnie uczniowie mieli okazję sprawdzić się w praktyce. Pod bacznym okiem pracowników Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż wyprodukowali kolorowe makarony. Wyroby miały nietypowy kształt gigli, co w tłumaczeniu z języka włoskiego na polski oznacza lilia. Z okazji Dnia Kobiet te różnokolorowe lilie dedykowano wszystkim Paniom, biorącym udział w warsztatach. Na zakończenie słuchacze mieli okazję skomponować własny makaronowy posiłek i dokonać degustacji wyprodukowanych wyrobów. Mamy nadzieję, że warsztaty zainspirują uczniów do wyboru odpowiedniego kierunku studiów.  

 

Uczniom i Nauczycielom Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie serdecznie dziękujemy za udział w warsztatach i zapraszamy za rok!

 

 Autorem wszystkich fotografii jest Pani dr inż. Agnieszka Pawlas.

 

 

 

 

 


« wstecz